Viết đoạn văn về gia đình bằng tiếng Anh (Dàn ý + 37 mẫu)

0
65
Rate this post

Giới thiệu về gia đình bằng tiếng Anh là một trong các chủ đề quen thuộc đối với các bạn học sinh học tiếng Anh cơ bản, giúp giáo viên kiểm tra được vốn từ vựng cũng như trình độ ngữ pháp của các em. Tuy nhiên không phải ai cũng biết cách giới thiệu gia đình bằng tiếng Anh hay, đúng. Chính vì vậy trong bài viết dưới đây giới thiệu 37 mẫu đoạn văn viết về gia đình có dịch hay nhất. Với cách viết ngắn gọn súc tích, tài liệu mẫu này sẽ giúp các bạn hoàn thành chương trình tiếng Anh một cách hiệu quả nhất.

Để viết được đoạn văn tiếng Anh về gia đình trước hết các bạn học sinh cần phải lập dàn ý. Việc lập dàn ý giúp các bạn biết cách sắp xếp các câu từ cho phù hợp, logic. Đối với chủ đề này các bạn cần thực hiện theo bố cục chung gồm câu mở đoạn, nội dung chính, câu kết đoạn. Mở đoạn giới thiệu chung về gia đình. Phần nội dung chính: giới thiệu khái quát về gia đình, giới thiệu về nghề nghiệp và sở thích của các thành viên trong gia đình, viết về những sinh hoạt của gia đình. Và cuối cùng nêu lên cảm nhận của bản thân về gia đình. Vậy sau đây là 37 đoạn văn tiếng Anh viết về gia đình hay nhất, mời các bạn cùng đón đọc.

Nội dung chính

Viết đoạn văn về gia đình bằng tiếng Anh

  Cách viết đoạn văn về gia đình bằng tiếng Anh

  – Trong một đoạn văn chuẩn thường phải có câu chủ đề (topic sentence). Trong câu chủ đề phải có hai phần: chủ đề (topic) và ý chính (controlling idea).

  Bạn đang xem: Viết đoạn văn về gia đình bằng tiếng Anh (Dàn ý + 37 mẫu)

  • Chủ đề: Thông thường câu chủ đề là câu mở đầu bài luận. Mặc dù trong cách viết tiếng Anh, câu chủ đề còn có thể có các vị trí khác trong bài luận, nhưng để an toàn và không tự làm khó mình nên sử dụng cách viết với câu chủ đề là câu đầu tiên.
  • Ý chính: Khi đã có câu chủ đề, ta phải tìm ý để có thể triển khai ý chính. Việc tìm ý không quá phức tạp. Thí sinh chỉ cần tự đặt ra những câu hỏi liên quan đến câu chủ đề sau đó tự trả lời chúng. Những câu hỏi này thường bắt đầu bằng các từ nghi vấn (question words) như What, When, Where, Why, How.

  – Những câu trả lời cho các câu hỏi trên sẽ được sử dụng như supporting sentences (các câu văn chứng minh, diễn giải ý chính trong câu chủ đề).

  – Khi đã có các supporting sentences, người viết chỉ cần ráp nối chúng lại thì sẽ có một đoạn văn hoàn chỉnh. Tuy nhiên, mấu chốt ở công đoạn này là bạn phải biết sắp xếp các câu văn theo một trật tự nhất định chứ không phải “có gì viết nấy”.

  – Cách sắp xếp supporting sentences trong một đoạn văn: Tùy theo đề bài, người viết có thể sắp xếp supporing sentences theo 1 trong các trật tự dưới đây:

  • Từ các chi tiết quan trọng nhất đến ít quan trọng nhất
  • Từ các chi tiết ít quan trọng nhất đến chi tiết quan trọng nhất (ngược với cách 1).
  • Theo trật tự thời gian (cái gì xảy ra trước kể trước, cái gì xảy ra sau kể sau).
  • Theo trình tự của công việc phải làm (ví dụ như bạn đang hướng dẫn người khác nấu cơm thì bạn sẽ chỉ họ làm theo các bước: Thứ nhất, lấy gạo bỏ vào nồi. Thứ hai, vo gạo. Thứ ba, bỏ nồi vào nồi cơm điện (nếu nấu bằng nồi cơm điện). Thứ tư, cắm phích vào ổ điện. Thứ năm, bật công tắc nấu. Cuối cùng, chờ khoảng 20 đến 25 phút thì cơm chín.
  • Theo trình tự không gian. Thường trật tự này chỉ được áp dụng trong một đoạn văn tả quang cảnh/nơi chốn.

  Phần kết luận:

  • Cuối cùng, bạn có thể kết thúc bài luận bằng một câu kết (concluding sentence). Thông thường câu kết được thực hiện bằng cách viết lại câu chủ đề theo một dạng khác mà thôi.
  • Tuy nhiên, câu kết không nhất thiết luôn phải có trong đoạn văn, nghĩa là nếu bạn tự tin mình viết tốt thì kết bài với câu kết, còn không thì không sử dụng câu này.

  Giới thiệu gia đình bằng tiếng Anh

  Tiếng Anh

  My dear family has all 4 members: Mom and Dad, sister, and me. My father’s name is Nhat, he is a construction engineer. Every day, most of the time my dad is at the construction site. Because of that, my father’s skin was dark. When he came home at night, he often went to play soccer with his friends at the football field near him. Speaking of my mother, my mother is 40 years old, she is also very busy. My mother is a nurse, so most of the time she is in the hospital. My sister is Trinh, 22 years old. She is a beautiful girl with a very charming smile. Because my parents are often busy, nee-san takes care of me and cleans the house in place of my parents. When I finish school, I often help her sweep the house or pick up vegetables. Although we’re busy, we eat together almost every night. After dinner, we watched a comedy together and told each other the story of today. I am very happy and happy to have such a family.

  Tiếng Việt

  Gia đình thân yêu của tôi có tất cả 4 thành viên: Bố mẹ, chị gái và tôi. Bố tôi tên Nhật, ông là một kỹ sư xây dựng. Hàng ngày, hầu hết thời gian bố tôi đều ở công trường. Chính vì vậy, da bố tôi ngăm đen. Buổi tối về nhà, bố thường đi đá bóng với những người bạn ở sân bóng gần nhà. Nói tới mẹ tôi, mẹ tôi năm nay 40 tuổi, bà ấy cũng rất bận. Mẹ tôi là một y tá, vì vậy phần lớn thời gian mẹ đều ở bệnh viện. Người chị gái của tôi tên Trinh, 22 tuổi. Chị ấy là người con gái đẹp với nụ cười rất duyên. ì bố mẹ thường xuyên bận nên chị tôi thay bố mẹ chăm sóc tôi và dọn dẹp nhà cửa. Mỗi khi học xong, tôi thường giúp chị quét nhà hoặc nhặt rau. Mặc dù bận bịu, nhưng hầu như tối nào chúng tôi cũng ăn cùng nhau. Sau khi ăn tối, chúng tôi cùng xem một bộ phim hài và kể cho nhau nghe chuyện của ngày hôm nay. Tôi rất vui và hạnh phúc vì có một gia đình như vậy.

  Nói về gia đình bằng tiếng Anh

  Tiếng Anh

  I am the only child of a family. That is why I am deeply loved by my parents. My father’s name is Tu, he is 45 years old this year. My father is a farmer. Every day, Dad takes care of the crops and animals on my family farm. My father loves technology and machines. He regularly reads books about machines and makes prototypes. On my birthday last year, my father built me ​​a remote control plane by himself. My mother’s name is Lan, 41 years old this year and also a farmer. Mom and dad work together. My mother is a very simple person, she likes quietness. Because of that, when she is free, my mother often listens to gentle music and reads books about life. Every night, every 8 o’clock we sit next to each other to watch the movie shown on TV. Watching the movie, my parents and I chatted happily. Even though she is an adult, she still tells me stories to sleep at night. I’m very happy and happy to be a part of my family. I love my family very much!

  Tiếng Việt

  Tôi là con một của một gia đình. Vì vậy tôi được bố mẹ yêu thương hết mực. Bố tôi tên Tú, năm nay bố 45 tuổi. Bố tôi là một nông dân. Hàng ngày, bố chăm sóc cho cây trồng và vật nuôi trong nông trại của gia đình tôi. Bố tôi rất yêu công nghệ và máy móc. Ông thường xuyên đọc sách về máy móc và chế tạo thử. Vào sinh nhật năm ngoái, bố tôi tự tay làm tặng tôi một chiếc máy bay điều khiển từ xa. Mẹ tôi tên Lan, năm nay 41 tuổi và cũng là một nông dân. Mẹ và bố làm việc cùng nhau. Mẹ tôi là người rất giản dị, mẹ thích sự yên tĩnh. Vì vậy mà mỗi khi rảnh, mẹ tôi thường nghe những bản nhạc nhẹ nhàng và đọc những cuốn sách viết về cuộc sống. Tối nào cũng vậy, cứ 8 giờ là chúng tôi lại ngồi cạnh nhau cùng xem bộ phim chiếu trên tivi. Vừa xem phim, tôi và bố mẹ vừa nói chuyện rất vui vẻ. MẶc dù đã lớn rồi nhưng mẹ vẫn kể chuyện cho tôi ngủ hàng đêm. Tôi rất vui và hạnh phúc vì được là một phần của gia đình mình. Tôi yêu gia đình tôi rất nhiều!

  Giới thiệu về gia đình bằng tiếng Anh

  Đoạn văn mẫu 1

  Tiếng Anh

  Hello everyone! I am very happy and proud to introduce my family. My family consists of 3 members, that is my parents and me. I don’t have any siblings. I would be happy if I had an older sister. My father’s name is Phong, 45 years old. My dad loves reading and drinking coffee in the morning. My mother’s name is Bich. She is a nurse, 39 years old this year. My mom especially loves to cook and my mom cooks really well. Every Sunday, I and my parents go out to play. We eat together and play games at the theme park. I am very happy to be with my parents. I love my family very much.

  Tiếng Việt 

  Xin chào tất cả mọi người! Tôi rất vui và tự hào khi được giới thiệu về gia đình mình. Gia đình tôi gồm có 3 thành viên, đó là bố mẹ và tôi. Tôi không có anh chị em nào. Tôi sẽ rất vui nếu tôi có một chị gái. Bố tôi tên Phong, 45 tuổi. Bố tôi rất thích đọc sách và uống cà phê vào buổi sáng. Mẹ tôi tên Bích. Bà là một y tá, năm nay 39 tuổi. Mẹ tôi đặc biệt thích nấu ăn và mẹ tôi nấu ăn thật sự rất ngon. Chủ nhật tuần nào cũng vậy, tôi và bố mẹ cùng nhau ra ngoài chơi. Chúng tôi cùng nhau ăn uống và chơi những trò chơi tại công viên giải trí. Tôi rất vui khi được ở bên bố mẹ tôi. Tôi yêu gia đình mình rất nhiều.

  Đoạn văn mẫu 2

  Tiếng Anh

  Like everyone else, I have a big family of mine. My family has 5 members: grandmother, parents, me and younger brother. My grandmother is 80 years old this year, her hair is white like a plum blossom. My father’s name is Khuong, 54 years old. Dad’s job is to fix cars in a garage. Dad is a great man to me. Mother is the most beautiful woman in her heart. My mother’s name is Phuong, 45 years old. My mother is a designer, she makes very nice clothes. My brother is only 8 years old this year. His name is Huy, he is currently studying at a primary school near my home. My brother loves to fly kites. So every afternoon, I, my dad, and brother dropped on the dike. After that, we went home and helped my mother with the cooking. Mom will cook in the kitchen. I and Dad pick up and wash vegetables. And my grandmother sat watching TV in the kitchen. At times like this, I feel extremely happy. I love my family very much!

  Tiếng Việt

  Giống như bao người khác, tôi cũng có một gia đình lớn của mình. Gia đình tôi có 5 thành viên: bà nội, bố mẹ, tôi và em trai. Bà nội tôi năm nay 80 tuổi rồi, tóc bà trắng như hoa mơ. Bố tôi tên Khương, 54 tuổi. Công việc của bố là sửa chữa ô tô tại một gara. Với tôi bố là người đàn ông tuyệt vời. Mẹ là người phụ nữ đẹp nhất trong lòng. Mẹ tôi tên Phương, 40 tuổi. Mẹ tôi là một nhà thiết kế tự do, bà may quần áo rất đẹp. Em trai tôi năm nay mới 8 tuổi thôi. Nó tên Huy, hiện đang học tại một trường tiểu học gần nhà. Em trai tôi rất thích thả diều. Vì vậy mỗi buổi chiều, tôi cùng bố và em trai thả diều trên đê. Sau đó, chúng tôi trở về nhà và giúp mẹ nấu ăn. Mẹ sẽ vào bếp nấu ăn, tôi và bố nhặt và rửa rau. Còn bà nội ngồi xem tivi ở nhà bếp. Những lúc như thế này, tôi thấy hạnh phúc vô cùng. Tôi yêu gia đình tôi rất nhiều!

  Viết về gia đình bằng tiếng Anh có dịch

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 1

  Tiếng Anh 

  I’m the only child in my family, so I have all the love from my parents. My father works at a paper factory, he has been working there since he was young. Every morning, he takes me to school and we usually have breakfast together at our favorite restaurant near our house. My mother is a nurse, she works at our local medical center. Mom is the one who picks me up after school since my father usually works late. When my mother has to stay at the workplace for a night shift, my father leaves earlier to make sure I am picked up on time and have my proper dinner. I love my small family very much.

  Tiếng Việt 

  Tôi là đứa con duy nhất trong gia đình, vì vậy tôi có tất cả tình yêu từ bố mẹ. Cha tôi làm việc tại một nhà máy giấy, ông đã làm việc ở đó từ khi còn trẻ. Mỗi buổi sáng, ông đưa tôi đến trường và chúng tôi thường ăn sáng cùng nhau tại nhà hàng yêu thích gần nhà. Mẹ tôi là một y tá, bà làm việc tại trung tâm y tế địa phương. Mẹ là người đón tôi sau giờ học vì bố tôi thường đi làm về muộn. Khi mẹ tôi phải ở lại nơi làm việc để làm ca đêm, bố tôi đã rời đi sớm hơn để đảm bảo tôi được đón đúng giờ và ăn tối đầy đủ. Tôi yêu gia đình nhỏ của tôi rất nhiều.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 2

  Tiếng Anh 

  There are four people in my family: my parents, my younger sister and I. My father is a 45-year-old engineer. He spends most of his time in the building sites. That’s why he has a tanned skin. As soon as he comes home, he turns on the television to watch the news, relaxes for a while and then he takes a shower. In case my mother doesn’t cook dinner yet, my father is very happy to join hands and help her. Talk about my mother, she is a 40-year-old primary school teacher. Every morning, she is the one who wakes up earliest to prepare the breakfast, clothes and necessary things for my father, me and my sister. After we leave home to work or study, my mother will have a quick breakfast and drive to the primary school. After school, she runs fast to the market, buys some fresh food and backs to home to cook lunch. My father doesn’t come home at noon so only three of us eat and talk to each other during lunch. However, the lunch is still prepared very scrupulously. In general, my mother is a gentle caring woman and sometimes she is very strict. I have a younger sister who will be 8 years old next October. My sister is pretty, docile and hard studying. Every weekend, I take her to the park to have fun and we will buy some tasty ice creams. We are quite close and sometimes she makes me very angry because of her negligent habit. The last person in my family is me. I am studying in the second year of a Business Administration major at Hong Bang University. My schedule has changed frequently and I am also trying to get a scholarship to study abroad in Canada next year so I don’t spend much time with my family. But any time when I am free I try to help my mother in household chores and take care of my sister. In my family, each person has a different responsibility but we always stand together to enjoy happy moments, overcome the difficult time and solve the problems. I understand that there is nothing that is more important than my family. I love my parents and my lovely sister so much.

  Tiếng Việt 

  Gia đình tôi gồm có 4 người: bố mẹ tôi, em gái tôi và tôi. Bố tôi là một kĩ sư xây dựng 45 tuổi. Hầu hết thời gian trong ngày ông ở công trường. Đó là lý do vì sao ông có làn da rám nắng. Ngay khi về đến nhà, ông ấy bật tivi lên để nghe thời sự, thư giãn và sau đó thì đi tắm. Trong trường hợp mẹ tôi vẫn chưa nấu xong bữa tối thì bố tôi sẽ rất vui vẻ để phụ một tay. Nói về mẹ tôi, bà ấy là một giáo viên tiểu học 40 tuổi. Vào mỗi buổi sáng, mẹ tôi luôn là người dậy sớm nhất để chuẩn bị bữa sáng, quần áo và những đồ dùng cần thiết cho bố con tôi. Sau khi chúng tôi đã rời khỏi nhà để đi làm hay đi học mẹ tôi mới dùng vội bữa sáng và chạy đến trường tiểu học. Sau khi tan trường mẹ tôi chạy thật nhanh đến chợ mua những thực phẩm tươi rồi về nhà nấu bữa trưa. Bố tôi không về nhà vào buổi trưa nên chỉ có ba mẹ con chúng tôi ăn uống và nói chuyện suốt bữa trưa. Dù vậy, bữa cơm vẫn được chuẩn bị rất chu đáo. Nói chung, mẹ tôi là một phụ nữ hiền lành đảm đang và đôi khi rất nghiêm khắc. Tôi có một em gái sẽ tròn 8 tuổi vào tháng 11 tới. Nó rất dễ thương, ngoan ngoãn và chăm chỉ học tập. Vào mỗi dịp cuối tuần tôi hay dẫn em đến công viên giải trí và đi ăn những cây kem tươi ngon. Chúng tôi khá thân thiết nhưng đôi khi nó làm tôi phát cáu bởi vì thói quen cẩu thả của mình. Người cuối cùng trong gia đình tôi chính là tôi. Tôi đang học năm thứ hai ngành Quản Trị Kinh Doanh tại đại học Hồng Bàng. Lịch học của tôi thường xuyên thay đổi và tôi đang cố để giành được học bổng du học Canada trong năm tới nên tôi không dành nhiều thời gian cho gia đình. Nhưng bất kì khi nào rảnh tôi luôn phụ mẹ công việc nhà và chăm sóc em gái. Trong gia đình tôi mỗi người đều có một trách nhiệm riêng nhưng chúng tôi luôn sát cánh bên nhau để tận hưởng những giây phút hạnh phúc, vượt qua thời gian khó khăn và cùng giải quyết vấn đề. Tôi hiểu rằng không có điều gì quan trọng hơn gia đình. Tôi yêu bố mẹ và cô em gái dễ thương rất nhiều.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 3

  Tiếng Anh

  People say: Family where life begins and love never ends. There is only love from the bottom of the heart that could realize the meaning of that saying. My family is made up of 3 people: my mother, my younger brother and I. My parents have been divorced for 10 years. Since the pain that my mother had to suffer is too big so she doesn’t get married again and she has tried her best to take care of us. My mother’s main job is a pilot at Vietnam Airlines. Her flights could last for a few days or even a week. Sometimes we only meet her at the weekend. But my mother did hire an old house maid who is very careful and nice to take care of me and my brother while she is busy at work. We always look forward to receiving mother’s gifts after a flight. Left all the mess behind, my mother becomes a strong woman that she couldn’t even imagine before. About my younger brother, he is the most mischievous person that I have ever known. Last semester, my brother’s teacher came to see my mother three times a week to complain about the things that he had done. However, he is very good at swimming. In addition, he is one of ten excellent students in school. That’s why my mother is always tolerant of his bad behaviours. In the opposite of my brother, I am quite staid and taciturn. But we are still very close and think about each other as a best friend. That makes my mother so happy. Now, I am no longer at home, I moved to Ho Chi Minh 2 months ago to study at university. I miss my mother, my brother and even my house maid so much. No matter how far I am away from home, my family is always in my heart because “family where life begins and love never ends”.

  Tiếng Việt 

  Người ta nói rằng: Gia đình là nơi cuộc sống bắt đầu và tình thương thì không bao giờ hết. Chỉ có những tình cảm xuất phát từ trái tim thì mới có thể thấu hiểu được ý nghĩa của câu nói này. Gia đình tôi gồm có 3 người: mẹ tôi, em trai tôi và tôi. Bố mẹ tôi đã ly hôn cách đây 10 năm. Vì nỗi đau mà mẹ phải gánh chịu quá lớn nên bà không kết hôn thêm lần nào nữa và dành hết tâm sức để chăm sóc chúng tôi. Công việc chính của mẹ tôi là phi công ở hãng hàng không Vietnam Airlines. Những chuyến bay của bà có thể kéo dài từ vài ngày cho đến một tuần. Có khi chúng tôi chỉ gặp mẹ vào dịp cuối tuần thôi. Mẹ tôi đã thuê một người giúp việc già rất tốt bụng để chăm sóc tôi và em trai trong lúc bà bận rộn với công việc. Chúng tôi luôn trông chờ những món quà của mẹ sau mỗi chuyến bay. Bỏ lại tất cả những chuyện rắc rối phía sau, mẹ tôi đã trở thành người phụ nữ mạnh mẽ mà bà thậm chí không bao giờ có thể tưởng tượng ra. Về em trai tôi, nó là đứa quậy nhất mà tôi từng biết. Học kỳ trước, giáo viên của em tôi đã phải đến nhà gặp mẹ tôi 3 lần trong một tuần để phàn nàn về những việc mà nó đã làm. Tuy nhiên, em trai tôi rất giỏi bơi lội. Thêm vào đó, nó còn là một trong 10 học sinh xuất sắc nhất trường. Đó là lý do mà mẹ tôi luôn tha thứ những hành vi không tốt của nó. Trái ngược với em trai, tôi khá trầm tính và ít nói. Nhưng chúng tôi vẫn rất thân thiết và xem nhau như bạn thân. Điều đó làm mẹ tôi rất hạnh phúc. Tôi bây giờ không còn ở nhà nữa. Tôi đã chuyển đến Thành phố Hồ Chí Minh để học đại học 2 tháng trước. Dù tôi có đi xa nhà đến đâu thì gia đình vẫn luôn nằm trong trái tim tôi bởi vì “gia đình là nơi cuộc sống bắt đầu và tình yêu không bao giờ hết”.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 4

  Tiếng Anh 

  As a traditional family in Vietnam, I have a big one. My family has 5 members, including Mom, Dad, Grandma, sister, and me. My mom’s name is Giang. She has long hair and black eyes. She is a teacher. My Dad’s name is Trung. He is tall and very strong. His job is doctor. For me, my mom is the most beautiful woman, and my dad is the most wonderful man. And my grandma’s name is Tam. She is 95 years old, and next 5 years, we will organize the 100th longevity wishing ceremony, and I look forward to taking part in this ceremony. Besides, another woman who I love so much is my sister. Her name is Linh. She is 26 years old, and she is a beautiful woman like Mom. Now, she is living in Ha Noi capital, because of her jobs. I really love my family, and I hope that we are always together anyway.

  Tiếng Việt 

  Giống như những gia đình truyền thống khác ở Việt Nam. Tôi cũng có một gia đình lớn. Gia đình tôi có 5 thành viên, bao gồm bố, mẹ, bà nội, chị gái và tôi. Mẹ tôi tên là Giang. Mẹ có mái tóc dài và đôi mắt đen. Mẹ là một giáo viên. Bố tôi tên là Trung. Bố cao và rất khỏe mạnh. Công việc của bố là một bác sĩ. Đối với tôi, mẹ là người phụ nữ đẹp nhất, còn bố là người đàn ông tuyệt vời nhất. Bà nội tôi tên là Tám. Năm nay bà 95 tuổi, và trong 5 năm tới, chúng tôi sẽ tổ chức lễ mừng thọ 100 tuổi của bà, tôi rất mong chờ để tham gia lễ mừng thọ này. Ngoài ra, một người phụ nữ khác mà tôi rất yêu quý, đó chính là chị gái tôi. Chị tên là Linh, chị 26 tuổi, và là một người phụ nữ xinh đẹp như mẹ. Hiện tại, chị sống ở thủ đô Hà Nội để làm việc. tôi thực sự rất yêu quý gia đình mình, và tôi hy vọng rằng chúng tôi sẽ luôn luôn bên nhau cho dù thế nào đi nữa.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 5

  Tiếng Anh

  Hello, everyone! I’m glad to introduce my family. There are four people, including Mom, Dad, my older brother and me. My mother’s name is Mai, and she is 50 years old. She is a beautiful woman with long black hair. My father’s name is Truong, and he is 55 years old. And my brother is Huy. He is 17 years old, and now he is a student of Cau Giay High School. I always love my family, even in my dream.

  Tiếng Việt

  Xin chào mọi người! Tôi rất vui khi được giới thiệu về gia đình mình, gồm có 4 thành viên, bao gồm bố, mẹ, 1 em trai và tôi. Mẹ tôi tên Mai,và mẹ 50 tuổi. Bà ấy là một người phụ nữ rất xinh đẹp với mái tóc đen dài. Bố tôi tên là Trường, bố tôi 55 tuổi. Và anh trai tôi tên Huy. Anh ấy 17 tuổi, hiện đang là học sinh trường trung học phổ thông Cầu Giấy. Tôi luôn luôn yêu thương gia đình mình, ngay cả trong giấc mơ.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 6

  Tiếng Anh 

  I come from a nuclear family which consists of 4 members. There are my parents, my older brother and me. My dad is forty-five years old and he is a great doctor. He leaves home at 7 in the morning and only comes back home when it is11pm. There are many days when he has to work overnight and that makes him exhausted. My dad is hard-working and responsible. He always put patients in the first place. Meanwhile, my mother is a lawyer. She is even busier than my father. She often has to go on business and spend little time at home. Although they are successful and busy, they still care for us. They teach us and attend every meeting and events at our school. No matter how tired they are, my parents sometimes take us to travel and discover new cities. My older brother is 25. He works as a postgraduate. He is handsome, manly and very attractive. He loves science fiction books and philosophy books. I adore him very much. My family is happy. I love them very much and I want us to live together under the same roof for the rest of my life.

  Tiếng Việt 

  Tôi đến từ một gia đình cơ bản gồm có 4 thành viên. Đó là bố mẹ, anh trai và tôi. Bố tôi năm nay đã 45 tuổi và ông ấy là một bác sĩ tài giỏi. Ông rời khỏi nhà lúc 7h sáng và chỉ trở về khi đồng hồ đã điểm 11h đêm. Có rất nhiều ngày mà bố phải làm làm thâu đêm và điều đó khiến ông kiệt sức. Bố tôi rất chăm chỉ và có tinh thần trách nhiệm cao. Ông luôn đặt bệnh nhân của mình lên trên hết. Trong khi đó, mẹ tôi là một luật sư. Mẹ thậm chí còn bận rộn hơn bố. Mẹ thường xuyên phải đi công tác và dành rất ít thời gian ở nhà. Dù họ rất thành công và bận, họ vẫn luôn quan tâm tới chúng tôi. Bố mẹ luôn dạy và tham gia tất cả các buổi họp và sự kiện ở trường chúng tôi. Dù mệt ra sao, bố mẹ tôi vẫn thỉnh thoảng đưa chúng tôi du lịch và khám phá các thành phố mới. Anh trai tôi đã 25 tuổi. Anh ấy làm việc như một nghiên cứu sinh. Anh ấy rất đẹp trai, nam tính và rất thu hút. Anh ấy thích những cuốn sách khoa học viễn tưởng và sách viết về triết lý sống. Tôi rất yêu quý anh. Gia đình tôi rất hạnh phúc. Tôi yêu họ rất nhiều và tôi muốn gia đình tôi cùng sống với nhau chung dưới một mái nhà trong suốt phần đời còn lại của mình.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 7

  Tiếng Anh 

  Let me tell you something about my family. My father is sixty-four. My mother is only fifty one. Dad has his own business(an export business). Mum helps him with the business. I have a brother and a sister. The oldest is my brother, Thomas. He is twenty eight.He is married and has two children. My sister is an accountant and she works in a bank. Then there’s me. I am twenty. I am in my second year at university. We usually get together and spend our weekend nights in a hotspot restaurant downtown. Wherever I go, I will always come back to my family. I know they are my loved ones.

   Tiếng Việt 

  Hãy để tôi kể cho bạn nghe về gia đình tôi. Bố tôi sáu mươi tư tuổi. Mẹ tôi năm mươi mốt. Bố có công việc kinh doanh riêng (một doanh nghiệp xuất khẩu). Mẹ tôi giúp ông kinh doanh. Tôi có một anh trai và một chị gái. Người lớn tuổi nhất là anh trai tôi, Thomas. Anh năm nay hai mươi tám tuổi. Anh ấy đã kết hôn và có hai con. Chị tôi làm kế toán và chị làm việc trong ngân hàng. Sau đó là tôi. Tôi hai mươi và đang học năm thứ hai tại trường đại học. Chúng tôi thường gặp nhau và dành những buổi cuối tuần tại một nhà hàng lẩu trong thành phố. Dù có đi bất cứ đâu, tôi sẽ luôn trở về với gia đình. Tôi biết họ là sẽ mãi là những người thân yêu của tôi.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 8

  Tiếng Anh 

  The family is the closest and most loved people. To my mind, the family plays the most important role in the life of every person. I belong to a middle class family. There are 5 members in my family. They are our parents, grandparents and me. Our grandfather is the head of the family. He enjoys a commanding position. His decision is final in family matters. Nobody can dare to go against him. Everybody respects him. He is the guardian of the family. He is a cool and considerate man. He is just and fair. His decision is never influenced by any other. He is a retired teacher. He helps us in our study. Our grandmother makes us hear good stories. My father is a police officer. He is a great disciplinarian. He is sincere and hardworking. He always goes to office in time. My mother is a simple housewife. She is soft-natured and caring. She takes great care of us. She looks after our grandparents. She helps the poor and the needy. Our family has been known for discipline and values. We give great importance to values and morals in life. Since our early childhood we are taught to respect the elders and love the children. We learnt the lesson of punctuality and honesty from our grandfather. It is due to the good education of our grandparents that we could excel both in sports and education. Since our childhood we have been put into the habit of rising early in the morning. This has a natural effect on our health and physical fitness. Our family is like a heaven. There is peace, prosperity, love and care. The younger’s have regard and respect for the elders while the elders shower them with their love and affection.

   Tiếng Việt 

  Gia đình là những người gần gũi và yêu thương nhất. Theo tôi, gia đình đóng vai trò quan trọng nhất trong cuộc sống của mỗi người. Tôi sống trong một gia đình trung lưu. Có 5 thành viên trong gia đình tôi: cha mẹ, ông bà và tôi. Ông của chúng tôi là chủ gia đình. Ông là người đứng đầu trong gia đình. Quyết định của ông luôn là cuối cùng trong các vấn đề gia đình. Không ai dám chống lại ông. Mọi người tôn trọng ông và ông cũng chính là người bảo vệ gia đình. ông là một người lạnh lùng nhưng ân cần. Ông rất công bằng. Quyết định của ông không bao giờ bị ảnh hưởng bởi bất kỳ khác. Ông là một giáo viên đã nghỉ hưu. Ông giúp chúng tôi rất nhiều trong học tập. Bà của chúng tôi kể cho chúng tôi nghe rất nhiều những câu chuyện hay. Bố tôi là cảnh sát. Ông là một người có kỷ luật tuyệt vời. Ông rất trung thực và chăm chỉ. Ông luôn đến văn phòng đúng giờ. Mẹ tôi là một bà nội trợ đơn giản. Bà ấy rất dịu dàng và chu đáo. Mẹ quan tâm đến mọi người rất nhiều. Mẹ là người chăm sóc ông bà. Mẹ cũng giúp đỡ những người nghèo xung quanh. Gia đình chúng tôi đã được biết đến với kỷ luật và giá trị. Chúng tôi rất coi trọng các giá trị và đạo đức trong cuộc sống. Ngay từ khi còn nhỏ, chúng tôi đã được dạy phải tôn trọng người lớn tuổi và yêu thương trẻ em. Chúng tôi đã học được bài học về sự đúng giờ và trung thực từ ông. Nhờ có sự giáo dục tốt của ông bà chúng tôi có khả năng cả về thể thao và giáo dục. Từ khi còn nhỏ, chúng tôi đã có thói quen dậy sớm vào buổi sáng. Việc này có ảnh hưởng rất tốt đến sức khỏe và thể lực của mỗi người. Tôi cảm thấy gia đình như một thiên đường. Có hòa bình, thịnh vượng, tình yêu và sự chăm sóc. Những người trẻ tuổi có sự quan tâm và tôn trọng người lớn tuổi trong khi những người lớn tuổi nuôi dưỡng họ bằng tình yêu thương vô bờ bến.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 9

  Tiếng Anh

  As a traditional family in Vietnam, I have a big one. My family has 5 members, including Grandma, Mom, Dad, Sister and me. My mom’s name is Hue. She has short black hair with brown eyes. She is a teacher in primary school near my house. My Dad’s name is Kien, he’s short but very strong and he is a worker in a factory. For me, mom is the most beautiful woman and my dad is the most wonderful man. My grandma’s name is Hong. She is 65 years old and next 5 years, we will organize the 70th longevity wishing ceremony and I look forward to taking part in this ceremony. Besides, another woman who i love so much is my sister. Her name is Anh. She is 20 years old and like mom, she is a beautiful woman. Now, she is living in Ho Chi Minh City because of her studies. I really love my family and hope that we are always happy.

  Tiếng việt

  Như một gia đình truyền thống ở Việt Nam, tôi có một gia đình lớn. Gia đình tôi có 5 thành viên, bao gồm Bà, Mẹ, Bố, Chị và tôi. Mẹ tôi tên là Huệ, bà có mái tóc đen ngắn và đôi mắt nâu. Bà là giáo viên ở trường tiểu học gần nhà tôi. Bố tôi tên là Kiên, Ông ấy thấp nhưng rất khỏe và ông ấy là công nhân trong một nhà máy. Đối với tôi, mẹ là người phụ nữ đẹp nhất và bố tôi là người đàn ông tuyệt vời nhất. Bà tôi tên là Hồng. Bà đã 65 tuổi và 5 năm tới, chúng tôi sẽ tổ chức lễ mừng thọ 70 tuổi và tôi rất mong đợi được tham gia vào buổi lễ này. Bên cạnh đó, một người phụ nữ khác mà tôi yêu rất nhiều là em gái tôi. Cô ấy tên là Anh. Cô ấy 20 tuổi và giống mẹ, cô ấy là một phụ nữ xinh đẹp. Bây giờ, cô ấy đang sống ở thành phố Hồ Chí Minh để học tập. Tôi thực sự yêu gia đình của mình và hy vọng rằng chúng tôi luôn hạnh phúc.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 10

  Tiếng Anh 

  I’ve always been proud to be born into my family. One of the things I am most proud of is the carpentry tradition. My family has been a carpenter for three generations. Also, since childhood, I have seen many beautiful wooden products. To be able to create those products, it must go through many different steps. First, my dad will choose the type of wood and their size. After that, my dad will measure and cut the pieces of the wood to match. Next my dad will shape the wooden pieces. Once the wood pieces are finished, my dad will paint them with beautiful colors. I love watching my dad work. When I was growing up I wanted to continue the work my dad was doing. From there, many beautiful and useful wooden products can be created.

  Tiếng Việt

  Tôi luôn tự hào khi được sinh ra trong gia đình của tôi. Một trong những điều tôi tự hào nhất đó là truyền thống làm nghề mộc. Gia đình tôi ba đời đều làm thợ mộc. CŨng chính vì thế mà từ nhỏ tôi đã được thấy rất nhiều những sản phẩm đẹp làm từ gỗ. Để có thể tạo ra những sản phẩm đó thì phải trải qua nhiều bước khác nhau. Đầu tiên, bố tôi sẽ lựa chọn loại gỗ và kích thước của chúng. Sau đó, bố tôi sẽ đo và cắt những miếng gỗ cho phù hợp. Tiếp theo bố tôi sẽ tạo hình cho những miếng gỗ. Khi đã hoàn thiện về hình dáng bố tôi sẽ sơn những màu sắc đẹp mắt lên chúng. Tôi thích nhìn bố làm việc. Khi tôi lớn lên tôi muốn tiếp tục những công việc mà bố đang làm. Từ đó có thể tạo ra được nhiều sản phẩm bằng gỗ đẹp mắt và có ích.

  Viết đoạn văn tiếng Anh về gia đình

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 1

  Tiếng Anh

  Everyone in my family is very busy. The time everyone can see each other is at meals. Therefore, my mother always carefully prepared the meal. I often help mom with cooking in my spare time. After we set the food on the table, I called my dad and brother to eat. We will wish everyone a delicious meal. My dad will tell us about interesting things when he goes to work. My mother often talks about the things she just bought. My brother and I laughed happily too. Because my dad works so hard, he can eat a lot. I love the food my mom cooks. I hope I can cook as well as my mother. After eating, she will prepare me and my brother with fresh milk. I don’t like drinking milk very much but my mom said it would be good for me. My family’s meals are simple but always full of laughter. I love my family.

   Tiếng Việt

  Mọi người trong gia đình tôi đều rất bận rộn. Thời gian mà tất cả mọi người có thể gặp nhau đó là vào bữa ăn. Do đó, mẹ tôi luôn chuẩn bị chu đáo cho bữa ăn. Tôi thường giúp mẹ nấu ăn khi rảnh. Sau khi chúng ta đã bày món ăn ra bàn, tôi gọi bố và em trai ra ăn cơm. Chúng tôi sẽ chúc mọi người ăn cơm ngon miệng. Bố tôi sẽ kể cho chúng tôi nghe về những điều thú vị khi ông đi làm. Mẹ tôi thì thường nói về những đồ vật mà bà ấy mới mua. Tôi và em trai của mình cũng cười nói vui vẻ. Vì bố tôi làm việc vất vả nên ông có thể ăn rất nhiều. Tôi rất thích các món mẹ tôi nấu. Tôi hy vọng mình có thể nấu ăn ngon như mẹ của mình. Sau khi ăn xong mẹ sẽ chuẩn bị cho tôi và em trai của tôi sữa tươi. Tôi không thích uống sữa lắm nhưng mẹ nói nó sẽ tốt cho tôi. Bữa ăn của gia đình tôi rất đơn giản nhưng luôn đầy ắp tiếng cười. Tôi yêu gia đình của mình.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 2

  Tiếng Anh

  My family is a small family in a rural area. My family has 4 people. That’s my dad, my mom, my sister and me. Because I live in the countryside, my family’s main occupation is farming. My parents will wake up very early to go to the fields. The field is very wide and has many trees. My parents grow a lot of trees. Every day, after going to school I would water those trees. When the harvest comes, I often help my dad. After the harvest, my parents will sell the results we get. The money earned will help my family support a living and help me and my sister go to school. Farming is very tiring but very fun. I watched the trees grow day by day. I love my family’s work.

  Tiếng Việt 

  Gia đình tôi là một gia đình nhỏ tại một vùng nông thôn. Gia đình tôi có 4 người. Đó là bố tôi mẹ tôi, em gái tôi và tôi. Vì ở nông thôn nên nghề nghiệp chủ yếu của gia đình tôi là làm nông nghiệp. Bố mẹ tôi sẽ thức dậy từ rất sớm để đi ra đồng. Cánh đồng rất rộng và có nhiều cây. Bố mẹ tôi trồng rất nhiều loại cây. Mỗi ngày, sau khi đi học tôi sẽ tưới nước cho những cái cây đó. Đến mùa thu hoạch tôi thường phụ giúp bố mình. Sau khi thu hoạch bố mẹ tôi sẽ bán những thành quả mà chúng tôi thu được. Số tiền kiếm được sẽ giúp gia đình tôi trang trải cuộc sống và giúp tôi và em gái của mình có thể đến trường. Làm nông nghiệp rất mệt nhưng rất vui. Tôi được chứng kiến những cái cây lớn lên từng ngày. Tôi yêu công việc của gia đình tôi.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 3

  Tiếng Anh 

  Hi everyone, my name is Phuong. I will introduce my family to you. Our family has 4 people including my father, my mother, my younger brother and me. My father is an engineer at a construction site near my home. My father is very busy. He usually had to stand outside all day. So he has a tanned skin. However, one day he still spends time playing with me. My mother is a good housewife. Every day I can eat delicious dishes that I cook. Mother takes care of her family very well. Before I go to bed, my mother usually reads me a story. My brother is 10 years old this year. Very good boy. I often play with him in my free time so my mom can do other things. I love my family very much.

  Tiếng Việt 

  Chào các bạn, mình tên là Phương. Mình sẽ giới thiệu về gia đình mình cho các bạn. Nhà mình có 4 người gồm có bố mình, mẹ mình, em trai mình và mình. Bố mình là một kỹ sư tại một công trường gần nhà. Bố mình rất bận rộn. Ông ấy thường phải đứng ngoài trời cả một ngày. Vì vậy ông ấy có làn da rám nắng. Tuy nhiên, một ngày bố vẫn dành thời gian chơi cùng chị em mình. Mẹ mình là một à nội trợ đảm đang. Mỗi ngày mình đều đều được ăn những món ngon mà mà nấu. Mẹ chăm sóc gia đình mình rất chu đáo. Trước khi đi ngủ mẹ thường sẽ đọc truyện cho mình nghe. Em trai mình năm nay 10 tuổi. Cậu bé rất ngoan. Mình thường chơi với em vào thời gian rảnh để mẹ mình có thể làm nhiều việc khác. Mình rất yêu gia đình của mình.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 4

  Tiếng Anh

  Hello, everyone! I’m glad to introduce my family. There are four people, including Mom, Dad, one brother and me. My mother’s name is Mai, and she is 50 years old. She is a beautiful woman with long black hair. My father’s name is Truong, and he is 55 years old. And my brother is Duy. He is 17 years old, and now he is a student of Minh Khai High School. I always love my family, even in my dream.

  Tiếng Việt

  Xin chào mọi người! Tôi rất vui khi được giới thiệu về gia đình mình, gồm có 4 thành viên, bao gồm bố, mẹ, 1 em trai và tôi. Mẹ tôi tên Mai,và mẹ 50 tuổi. Bà ấy là một người phụ nữ rất xinh đẹp với mái tóc đen dài. Bố tôi tên là Trường, bố tôi 55 tuổi. Và em trai tôi tên Duy. Cậu ấy 17 tuổi, hiện đang là học sinh trường trung học Minh Khai. Tôi luôn luôn yêu thương gia đình mình, ngay cả trong giấc mơ)

  Đoạn văn tiếng Anh viết về gia đình – Mẫu 5

  Tiếng Anh

  My beloved family has four people; my parents, my sister and I. My father runs his own shop at our house. His shop sales many different kinds of plants, and I love to help him taking care of them. Every morning, he wakes up early to water the trees before taking me to school. My mother is a teacher, she teaches at our local secodary school. She is an example of a beautiful and strong woman since she can perfectly balance between work and family. She always takes time to make breakfast for us before going to work. Although my father also cook dinner sometimes, I am only in love with her delicious food. My older sister is now studying at university, therefore she lives apart from us. Every weekend, she catch the bus to visit us and stay for one or two nights. We usually do all the things together, so I miss her so much when she first left home for school. I love and treasure every moment that I spend with them, and I always think that my family is the best thing that I could ever have.

  Tiếng Việt

  Gia đình yêu quý của tôi có bốn người, bố mẹ và chị của tôi. Bố tôi quản lý một cửa hàng ở ngay tại nhà. Của hàng của bố bán nhiều loại cây trồng khác nhau, và tôi rất thích giúp bố chăm sóc chúng. Mỗi buổi sáng, bố dậy sớm để tưới cây trước khi đưa tôi đến trường. Mẹ tôi là một giáo viên, mẹ dạy ở một trường trung học cơ sở tại địa phương. Mẹ là một ví dụ cho người phụ nữ xinh đẹp và mạnh mẽ vì mẹ có thể cân bằng giữa công việc và gia đình một cách hoàn hảo. Mẹ tôi luôn dành thời gian để làm thức ăn sáng cho cả nhà trước khi đi làm. Mặc dù đôi khi bố cũng nấu bữa tối cho chúng tôi, nhưng tôi chỉ yêu những món ăn ngon tuyệt của mẹ. Chị của tôi hiện đang học đại học, vậy nên chị sống xa nhà. Mỗi cuối tuần, chị bắt xe buýt về thăm nhà và ở lại khoảng một hoặc hai đêm. Chúng tôi thường làm mọi việc chung với nhau, nên lúc chị vừa rời nhà để đi học tôi đã nhớ chị rất nhiều. Tôi yêu và quý trọng từng khoảnh khắc được ở cạnh gia đình, và tôi luôn nghĩ rằng gia đình là thứ tuyệt vời nhất mà tôi từng có.

  Đoạn văn tiếng Anh viết về gia đình – Mẫu 6

  Tiếng Anh 

  I have a big family which gives me the biggest love. My parents have three children, and we also live with our grandparents. Both of my parents are out for work to make sure we have a comfortable life. My father works at the office, and my mother works at the bank. They usually leave early in the morning without having breakfast at home, and my grandmother is the one who cooks for me and my siblings. Our grandparents are still young and very healthy; they take care of us pretty well when our parents are busy. I go to school by my own bike, and my grandfather takes care of my two little brothers. My favorite time of the day is dinner time, because the whole family will all gather after a long day. Seven people with seven stories about their days make the atmosphere become very warm and happy. I know my parents work very hard, so I try my best to become a good daughter and sister. I usually help with the chores, cooking, and looking after my little brothers. I love my family a lot, and I will try harder to keep our happiness lasts forever.

  Tiếng Việt 

  Tôi có một gia đình lớn đã cho tôi một tình yêu lớn nhất. Bố mẹ tôi có ba người con, và chúng tôi cũng ở chung với ông bà. Cả bố và mẹ đều đi làm để đảm bảo rằng chúng tôi có được một cuộc sống thoải mái. Bố tôi là nhân viên văn phòng, và mẹ tôi làm việc ở ngân hàng. Họ thường rời nhà lúc sáng sớm mà không kịp dùng bữa sáng, và bà tôi là người nấu ăn cho ba chị em chúng tôi. Ông bà tôi vẫn còn trẻ và rất khỏe mạnh, họ chăm sóc chúng tôi khá tốt khi bố mẹ tôi bận. Tôi tự đi đến trường bằng xe đạp, và ông tôi thì lo cho hai em trai tôi. Khoảng thời gian yêu thích nhất trong ngày của tôi là vào lúc ăn tối, vì cả gia đình sẽ tụ họp lại sao một ngày dài. Bảy người với bảy câu chuyện trong ngày làm bầu không khí trở nên ấm áp và vui vẻ. Tôi biết bố mẹ làm việc rất vất vả, nên tôi cố hết sức để làm một người con và một người chị tốt. Tôi thường giúp làm việc vặt trong nhà, nấu ăn và chăm sóc hai em trai. Tôi yêu gia đình tôi rất nhiều, và tôi sẽ cố gắng hơn nữa để hạnh phúc này kéo dài mãi mãi.

  Đoạn văn tiếng Anh viết về gia đình – Mẫu 7

  Tiếng Anh 

  There are four people in my family, and I have the best family ever. My father is a businessman, so sometimes he has to go on business trips for a few days. My mother is a housewife, and she always takes care of our family as well as she can. Her delicious breakfast is a small joy for the rest of the family to start a wonderful day. My father usually says that he loses a couple of weight whenever he goes on his business trips because he misses her food. My older brother and I study at the same school, so every day he takes me to school by his bike. Usually he is my driver, but sometimes I am the one who ride him to school. He is a playful brother who considers happiness is playing some tricks on me, but he also protects and takes care of me if I have any problem. After school, we always help my mother with dinner and chores. We make my father guesses which dish is made by my mother and which dish is made by us, and he always the one who wins. Our family is very simple, but it is the best thing that I need to protect forever.

  Tiếng Việt

  Gia đình tôi có bốn người, và đó là gia đình tuyệt vời nhất. Bố tôi là một doanh nhân, vì vậy đôi khi ông thường có chuyến đi công tác vài ngày. Mẹ tôi là một người nội trợ, và mẹ luôn chăm sóc gia đình tốt nhất có thể. Bữa sáng ngon tuyệt của mẹ là niềm vui nho nhỏ để cả nhà bắt đầu một ngày tuyệt vời. Bố tôi thường nói rằng ông bị sụt vài cân mỗi khi ông phải đi công tác vì ông nhớ thức ăn mẹ nấu. Anh trai và tôi học chung một trường, ví thế mỗi ngày anh ấy đưa tôi đi học cùng bằng xe đạp. Thường thì anh ấy là tài xế, nhưng tôi khi tôi phải là người chở anh ấy đến trường. Anh ấy là một người anh tinh nghịch luôn cho rằng việc trêu ghẹo tôi là niềm vui, nhưng anh ấy cũng bảo vệ và chăm sóc cho tôi nếu tôi có bất kì vấn đề gì. Sau giờ học, chúng tôi luôn giúp mẹ nấu bữa tối và làm việc vặt. Hai chúng tôi bắt bố phải đoán xem món nào là mẹ nấu và món nào là chúng tôi nấu, và ông ấy luôn là người thắng cuộc. Gia đình tôi rất đơn giản thế thôi, nhưng đó là điều tốt nhất mà tôi cần phải bảo vệ mãi mãi.

  Đoạn văn tiếng Anh viết về gia đình – Mẫu 8

  Tiếng Anh

  My family is a small family consisting of 2 members, mother and me. You’re probably wondering where my dad is right? My father passed away due to illness when I was 5 years old. So my mother and I have been living together for many years. My mother’s name is Bich, she is 38 years old this year. To me, mom is the most wonderful woman. My family was not well off, my father passed away soon, so my mother had to work very hard to support me. That hardship is shown on the calluses on her mother’s hand. Mom loves me very much. Every day, my mother drove me to school, cooked rice for me to eat. At night, my mother taught me to study. When it was time to go to bed, my mother lovingly told me a story to help me sleep better. Once I had a high fever, my mother stayed up all night looking after me. I love my mother very much. Mom is also the most beautiful woman in my eyes. Mother’s hair is black and smooth. My mother has the gentle beauty of an old Vietnamese woman. I wish I had stopped time for my mother to be forever young. I love my mom, and I love my family very much.

  Tiếng Việt

  Gia đình tôi là một gia đình nhỏ bao gồm 2 thành viên là mẹ và tôi. Chắc bạn đang thắc mắc bố tôi ở đâu đúng không? Bố tôi đã mất do bị ốm khi tôi 5 tuổi. Vì vậy tôi và mẹ sống cùng nhau suốt bao năm qua. Mẹ tôi tên Bích, năm nay mẹ 38 tuổi. Với tôi, mẹ là người phụ nữ tuyệt vời nhất. Gia đình tôi không khá giả, bố tôi lại mất sớm, vì vậy mẹ phải làm việc rất vất vả để nuôi tôi. Sự vất vả ấy thể hiện trên những vết chai sần trên tay của mẹ. Mẹ rất yêu thương tôi. Hàng ngày, mẹ chở tôi đi học, nấu cơm cho tôi ăn. Buổi tối, mẹ dạy tôi học bài. Tới giờ đi ngủ, mẹ âu yếm kể chuyện cho tôi ngủ ngon hơn. Có lần tôi sốt cao, mẹ đã thức cả đêm để chăm sóc tôi. Tôi thương mẹ tôi lắm. Mẹ còn là người phụ nữ đẹp nhất trong mắt tôi. Tóc mẹ đen và mượt lắm. Mẹ tôi mang một vẻ đẹp hiền dịu của người phụ nữ Việt Nam xưa. Tôi ước mình thời gian ngừng trôi để mẹ được trẻ mãi. Tôi yêu mẹ, yêu gia đình của tôi rất nhiều.

  Viết đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 9

  Tiếng Anh

  My family is a 3-generation family, including 5 members who are my grandfather, my parents, my brother, and me. My grandfather is 90 years old this year. His hair was pale and he had to use a cane when walking. My father’s name is Truong. My father is 42 years old and a construction engineer. Dad’s daily job is to supervise the construction. My father is active, loves sports. Outside of work, my dad often plays soccer. My mother’s name is Nguyet, 38 years old. My mother is a housewife. Every day she stays at home to take care of her family and children and clean the house. Despite the hard work, my mother said that she is very happy to be able to take care of her family. My brother, Nam, is in 10th grade at a high school near his home. He is very handsome and does well in school. Every year he gets the title of good student. Evening is the time when my family gets together. Everyone talked and laughed happily. Everyone’s face was filled with happiness. My family is as beautiful as a picture. I love my family.

  Tiếng Việt

  Gia đình tôi là gia đình 3 thế hệ, bao gồm 5 thành viên là ông nội, bố mẹ, anh tôi và tôi. Ông nội tôi năm nay đã 90 tuổi rồi. Tóc ông bạc phơ và ông phải chống gậy khi đi lại. Bố tôi tên Trường. Bố tôi 42 tuổi và là kỹ sư xây dựng. Công việc hàng ngày của bố là giám sát công trình. Bố tôi là người năng động, yêu thể thao. Ngoài giờ làm việc, bố tôi thường chơi bóng đá. Mẹ tôi tên Nguyệt, 38 tuổi. Mẹ tôi là một nội trợ. Hàng ngày mẹ ở nhà chăm sóc gia đình, con cái và dọn dẹp nhà cửa. Mặc dù vất vả nhưng mẹ tôi nói rằng bà rất vui vì được chăm sóc gia đình. Anh trai tôi tên Nam, đang học lớp 10 tại một trường trung học phổ thông gần nhà. Anh ấy rất đẹp trai và học giỏi. Năm nào anh ấy cũng đạt danh hiệu học sinh giỏi. Buổi tối là quãng thời gian gia đình tôi quây quần bên nhau. Mọi người vừa nói chuyện vừa cười đùa vui vẻ. Nét mặt ai cũng tràn ngập hạnh phúc. Gia đình tôi đẹp giống như một bức tranh vậy. Tôi rất yêu gia đình của mình.

  Đoạn văn giới thiệu về gia đình bằng tiếng Anh

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 1

  Let me tell you about my family. I live with my mum, my dad and my big sister. We live in Ho Chi Minh city. My mum’s name is Linh. She’s short and slim, she’s got long, black hair and brown eyes. She’s a teacher. My dad’s name is Nam. He’s tall and a little fat! He’s got short brown hair and blue eyes. He works in a bank. My sister Huyen is 14 and she loves listening to music. She listens to music all the time! She’s got long brown hair and greeen eyes, like me. I’ve got long hair too. We’ve got a pet dog, Kiki. He’s black and wwhite and very friendly. I love my family very much.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 2

  As a traditional Vietnam family, I have a big family. My family has 6 members including my mum, my dad, my grandmother, my big brother, little sister and me. My mum’s name is Lan. She’s got short, black hair and brown eyes. She and my dad work in business of medicine. My dad’s name is Phong. He’s short. He’s got black short hair. My little sister’s slim. She’s quit beautiful. She’s got black long hair. My big brother’s short like my dad. 20 years before, Vietnam was a poor country. Paying for cost of living of family with 3 little children comes to be a difficult problem, My mum and my dad have worked hard day by day, even my 60-year-old grandmother also had to buy foods to help apart. You know that’s a difficult time, but now we grown up and my family’s financial problems were improved. Thank life for everything.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 3

  Let me tell you about my family. There are 5 people in my family, I live with my mom, my dad, and two young sisters. We live in Hai Phong. My mum ‘s name is Huong. She is 50, and she is a kind and great woman. She’s tall, beautiful and healthy. My mom ‘s got long, black hair and brown eyes, and white skin.She is a housework, she spends most of her time to take care for my family. I very love and respect her. Im very greatful for my mom, My dad’s name is Tu, he is a little fat and short, but he is very strong. He’s a self-employed, and he is 53 years old. My dad is a kind, generous, frienly person.He alway teaches me how to becom a good man, and person Who is useful for the society. My sister is 10, she is a student,she ‘s very intelligent, and she like listento music, traveling. We all love, respect one another and get along well. I love my family.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 4

  My family is a small one with only three members: my mother, my brother, and I. My mother is a great woman who has always taken very good care of my brother and me.Unfortunately, she is currently unemployed, but we feel secure with her at home when we are. Every morning she fixes breakfast for us, and then my brother, who is in tenth grade, either walks or rides the bus to Overfelt High School. On the other hand, I work at Micro Lamba Wireless Company, but when I am not working I study English at San Jose College. Not only do my brother and I differ in age and occupation, but we are unlike in personality. While I am shy and quiet, my brother is very amusing because he is always telling jokes or saying something funny. In brief, we may be just a small family, but we always spend a good time together since our mother is so caring and my brother so amusing.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 5

  There are five members in my family. They are my father, my mother, my two brothers Nhân and Thế and I myself. We live in the village. My father’s name is Đại. He is a teacher. He teaches English in a high school. He is a healthy and handsome man. He is very active and dutiful. He is loved and respected by everybody. My mother’s name is Mrs. Linh. She is 40 years old. She is a B.A. She is a housewife. She works at home. She looks after the whole family. Sometimes she goes to market. On holidays, she prepares special dishes. She is a religious woman. She teaches me religion. My elder brother is a service holder. My younger brother is in class 9. I am a stutent of class 8. We are happy family.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 6

  My family consists of four people. There are my parents, my brother and me. My father is an engineer . My mother is a housewife. My brother is a student, and I am a police.
  We get up at 6 o’clock every morning. After breakfast, I and my father go to work, my mother does the housework and my brother goes to school.We have lunch at noon and dinner at 7 p.m. In the evening after dinner, we sit together in the living-room talking or watching television for about an hour. Then my brother and I go to our own rooms. My family is a very happy one. We love each other very much and expect to live together under the same roof forever.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 7

  My family consists of 4 people. There are my husband, my two little son, and I. My husband is forty-three years old, and he works as an engineer . I am a doctor. my first son is a policeman, and the second one is still a student in primary school. We all have a busy lives in day. However in the evening after dinner, we sit together in the living-room talking, sometimes watching a funny movie. Then my sons go to their own rooms. On weekend, and with spare time, my family often went on to play with parents, it is very meaningful and fun. We love each other very much and expect to live together under the same roof forever. I feel very happy to be alive in this family.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 8

  We are a poor family. There are altogether nine members in my family, including my father andmy mother. The children are seven in all, four boys and three girls. My father is a hawker selling fruits in the streets of Singapore and my mother is awasherwoman. My father earns about 25 dollars a day and my mother is getting about fiftydollars a month. Though poor, ours is a happy family. My parents seldom quarrel and they arethrifty. All my brothers and sisters are studying in English schools. My eldest brother Ronnie isstudying in secondary four in a government school. He says that he will pass this year, with four good credits at least.
  On school days my brother goes to school by bus and we children are in a nearby primary schoolnot very far from our home. During the week-end my eldest brother helps us with our studies .

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 9

  My family have 4 people. There are my mother,my father,my elder sister and me.My parents are both the same age, 50 years old.My father is a teacher ,he is very kind and hard-working. My morther is a nurse, she is interesting, I think she is the most funny person in my family. My elder sister is 18 years old, she is a student and she is very pretty,she not only learns well but also plays the piano very well, I think she will become a pianist in the future. And me, I’m 13 years old and I’m a pupil, in the future i’ll be a marketing staff. I love my familly very much.For me, family always is the assured a reliable support.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 10

  There are 6 people in my family. I have two brothers and one sister. I am the second oldest of my brothers and sister. My Dad goes to work everyday from 8 am to 8 pm. His job is to communicate with Vietnamese people. My mom doesn’t work outside the home. She stays home and takes care of the house. She also raises the kids and cooks everyday. My oldest brother is 23 years old. He doesn’t work or go to school. He just stays home and only does the things he wants to do. He also spends a lot of money that dad earns. My younger brother is just the opposite. He is 18 years old. Everyday he goes to school and sometimes he goes to work. He also helps my parents when he has free time. He had diploma from high school and now he is enrolled in the University. My parents are proud of him very much. Finally is my sister is 11 years old and a cute girl. She is in the fifth grade. I think she is a very smart girl. I love her and my parents very much.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 11

  I live in Hanoi with my small family, and there are four of us living together. I have a little sister who is much younger than me. I am now 18, and she is only 12. Her height is just under my shoulders a little bit, and I am sure that she will be much taller than me in the future. My high school and her secondary school are just 20m from each other, so I have the mission to take her to school and pick her up after class. My mother is a manager of the Human Resources Department of a computer company. She is tall but a little bit chubby, and she has a rather round face that make her look younger than her real age. She is always busy with her work, so we rarely have time to play with her. Sometimes she has to go on a business trip, so there are just three of us take care of each other. My father is an comic artist, so most of the time he just stays at home to finish his work. He is a thin man with messy black hair, and he has a big pair of glasses on his face. He is funny and always have some jokes that make the whole family laugh. His drawings are beautiful, and he is also a good cook. He takes a very good care of the house since my mother does not have much time, and his food are both delicious and eye – catching. I love the weekend because it is the only time that my family gathers together. I know my parents have to work hard to support the family, so I will always try my best to be a good daughter and student to make them proud.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 12

  People say: Family where life begins and love never ends. There is only love from bottom of the heart that could realize the meaning of that saying. My family is made up of 3 people: my mother, my younger brother and I. My mother’s main job is a pilot at Vietnam Airlines. Her flights could be last for a few days or even a week. Sometimes we only meet her at the weekend. But my mother did hire an old house maid who is very careful and nice to take care of me and my brother while she is busy at work. About my younger brother, he is the most mischievous person that I have ever known. Last semester, my brother’s teacher came to see my mother three times a week to complain about the things that he had done. However, he is very good at swimming. In addition, he is one of ten excellent students in school. That’s why my mother always tolerant of his bad behaviors. Now, I am no longer stay at home, I moved to Ho Chi Minh 2 months ago to study at university. I miss my mother, my brother and even my house maid so much. No matter how far I am away from home, my family is always in my heart because “family where life begins and love never ends”.

  Đoạn văn tiếng Anh về gia đình – Mẫu 13

  Family is the most important thing in my life and nothing can replace it. In this essay, I will talk about my family. My family has four people: my parents, my younger sister and I. My father and my mother both work as teachers. They mainly teach high school students at home. My younger sister is a secondary school student. She is one of the best pupils in her class. And I am a high school student. Now I am preparing for my university entrance exam. I love my family very much. Although my family is not rich, my parents still give me everything I want. They also educate me really well. My mother always tells me to be kind with everyone and become a helpful citizen for society. My sister is the most docile one that I have ever met. She never requires anything and always tries her best to study and satisfy my parents. I am very proud to be born in this family. That is what I want to say about my family. Although my family is not perfect, it is still the best in my eyes. I will become a good child in order not to let my family down.

  Bài viết tiếng Anh giới thiệu gia đình

  Tiếng Anh

  I come from an extended family which includes six people. Although I have a lot of relatives, I only live with my grandparents, my parents and my younger sister. My grandpa used to be the captain of a frontier before he retired. He was a great man and admired by many people.

  My grandfather is the person who taught me how to play badminton when I was just a five year old little kid. He took me to school on his bike for six years from I was six to eleven years old. Meanwhile, my grandmother used to be a police. She is brave, strong and very conscientious. She loves me the most among grandchildren. My grandma often gives me money for snacks.

  She is very happy every time I return home from Hanoi. My grandparents love and take care of every child though we have grown up. They worry about us and think us as little kids. My father is a soldier. He is an earnest person but to us, he is generous and has great sense of humor. He has to work far from home.

  Dad calls me every evening to ask if I have eaten or what I have been doing. He does not talk much but I know that he loves and cares for me a lot. My mother has been a teacher for over twenty years. She is a caring mother. My mom takes care of every member in family. Because the age gap between me and my mom is short, she is likely to be a friend of mine. We share same ideas and opinions about many things, especially food and style.

  My parents are always there to support me. My sister is five years younger than me. Now she is a high school student. In contrast to me, my little sister is very energetic, active and approachable. Her personality is quite different from mine. We live in harmony with each other and have many interests in common such as music, movies and so on.

  My family usually gathers to have at least one meal everyday and talk about work as well as our daily lives. We go to abroad together at least twice a year. This is time when we relax, support each other and prepare for a new semester. Like other families, we also have fights but we can talk and solve out the problems.

  My family members always respect each other and become a good example for children to follow. Among members, the person I am close to the most is my grandmother. She has been a big influence on me about the way I talk, my lifestyle or even job orientation.

  I get on well with her. I am proud of saying that my family is full of love and care. Their love for me is unconditional so I am deeply grateful for that. I love my family more than anything else. There is nothing I could not do for my family.

  Tiếng Việt

  Tôi đến từ một gia đình lớn gồm có 6 người. Mặc dù tôi có rất nhiều họ hàng nhưng tôi chỉ sống với ông bà nội, bố mẹ và em gái tôi. Ông nội tôi từng là chỉ huy trưởng một đồn biên phòng trước khi ông nghỉ hưu. Ông là một người đàn ông tuyệt vời và được rất nhiều người ngưỡng mộ.

  Ông là người dạy tôi cách chơi cầu lông khi tôi chỉ mới là một đứa trẻ lên năm. Ông đạp xe đưa tôi đến trường trên chiếc xe đạp trong suốt 6 năm từ khi tôi 6 tuổi cho đến khi tôi 12 tuổi. Trong khi ấy, bà nội tôi từng là công an. Bà rất dũng cảm, mạnh mẽ và vô cùng chu đáo. Bà yêu tôi nhất trong tất cả những người cháu.

  Bà thường cho tôi tiền để mua đồ ăn vặt. Bà nội rất vui mỗi khi tôi trở về nhà từ Hà Nội. Ông bà yêu thương và chăm sóc cho từng người cháu dù chúng tôi đều trưởng thành cả rồi. Ông bà lo cho chúng tôi và nghĩ rằng chúng tôi chỉ là những đứa con nít. Bố tôi là bộ đội. Ông ấy rất nghiêm túc nhưng đối với chúng tôi, bố vô cùng hào phóng và hài hước. Bố phải làm việc xa nhà.

  Bố gọi tôi mỗi buổi tối để hỏi xem tôi đã ăn cơm chưa hay là tôi đang làm gì thế. Dù bố không nói nhiều nhưng tôi biết bố yêu và quan tâm tôi rất nhiều. Mẹ tôi đã làm giáo viên trên 20 năm. Mẹ vô cùng tận tâm. Mẹ chăm sóc đến từng thành viên trong gia đình. Vì khoảng cách tuổi giữa tôi và mẹ ngắn nên mẹ giống như một người bạn của tôi vậy.

  Tôi và mẹ có những ý tưởng và ý kiến giống nhau về nhiều khía cạnh, đặc biệt là về đồ ăn và phong cách ăn mặc. Bố mẹ tôi luôn ở cạnh bên để ủng hộ tôi. Em gái tôi ít hơn tôi 5 tuổi, bây giờ em ấy đang là học sinh cấp ba. Trái ngược với tôi, em tôi rất năng nổ, hoạt bát và dễ gần.

  Tính cách em ấy khác hoàn toàn so với tôi. Gia đình tôi sống hòa thuận với nhau và có rất nhiều sở thích chung như về âm nhạc hay phim ảnh. Gia đình thường tập trung lại để cùng nhau ăn ít nhất một bữa trong ngày và nói về chuyện công việc cũng như cuộc sống thường nhật.

  Chúng tôi đi nước ngoài cùng nhau ít nhất 2 lần một năm. Đây là khoảng thời gian chúng tôi thư giãn, ủng hộ nhau và chuẩn bị cho học kì mới. Giống như những gia đình khác, gia đình tôi cũng thường xuyên cãi vã nhưng chúng tôi có thể nói chuyện và giải quyết mọi rắc rối.

  Các thành viên trong gia đình luôn tôn trọng nhau và trở thành những tấm gương cho bọn trẻ học tập. Trong số các thành viên, người tôi gần gũi nhất là bà nội của mình. Bà có ảnh hưởng lớn đến tôi từ cách tôi nói chuyện, phong cách sống hay thậm chí là định hướng nghề nghiệp.

  Tôi rất hợp bà. Tôi tự hào khi nói rằng gia đình tôi luôn tràn ngập tình yêu thương và săn sóc. Tình yêu họ dành cho tôi là vô điều kiện và tôi cảm thấy vô cùng biết ơn vì điều đó. Tôi yêu gia đình tôi nhiều hơn bất kì điều gì. Không có gì tôi không thể làm vì gia đình tôi.

  Một số từ vựng tiếng Anh chủ đề gia đình

  1. Từ vựng mối quan hệ trong gia đình

  – Parents: bố mẹ, phụ huynh

  – Mother: mẹ

  – Father: bố

  – Sibling: anh (chị, em) ruột

  – Brother: anh, em trai

  – Sister: chị, em gái

  – Only child: con một

  – Aunt: cô, dì, bác (nữ)

  – Uncle: chú, bác, cậu (nam)

  – Daughter: con gái

  – Son: con trai

  – First cousin: anh em họ gần nhất

  -Niece: cháu gái (con của anh chị em)

  – Nephew: cháu trai (con của anh chị em ruột)

  – Grandparents: ông bà

  – Grandmother: bà

  – Grandfather: ông

  – Grandchildren: các cháu

  – Granddaughter: cháu gái

  – Grandson: cháu trai

  – Great-aunt: bà trẻ (chị, em gái của ông, bà)

  – Great-uncle: anh em trai của ông bà

  – Great-niece: cháu gái (của cụ)

  – Great-nephew: cháu trai (của cụ)

  – Great-grandmother: cụ bà (mẹ của ông bà)

  – Great-grandfather: cụ ông (bố của ông bà)

  2. Từ vựng quan hệ của gia đình nhà chồng hay nhà vợ

  – In-law: bố chồng, mẹ chồng, bố vợ, mẹ vợ

  – Spouse: chồng hay vợ.

  – Mother-in-law: mẹ chồng (mẹ vợ)

  – Father-in-law: bố chồng (bố vợ)

  – Brother-in-law: anh(em rể), anh (em) vợ

  – Sister-in-law: chị (em) dâu, chị (em) vợ

  – Daughter-in-law: con dâu

  -Son-in-law: con rể

  Giáo Dục

  Bản quyền bài viết thuộc thcs-thptlongphu. Mọi hành vi sao chép đều là gian lận!
  Nguồn chia sẻ: https://thcs-thptlongphu.edu.vn
  https://thcs-thptlongphu.edu.vn/viet-doan-van-ve-gia-dinh-bang-tieng-anh-dan-y-37-mau/

  Đăng bởi: Thcs-thptlongphu.edu.vn

  Chuyên mục: Tổng hợp